BUAH MANGGIS

BUAH MANGGIS



PENGENALAN 

Manggis (Jawi: ‏مڠݢيس‎‎), juga dikenali sebagai sementah (Jawi: ‏سمنته‎‎), manggista, mesetor, mesetar, atau mesta (nama botani: Garcinia mangostana), adalah tumbuhan malar hijau dari genus Garcinia yang berasal dari kawasan tropika di sekitar Lautan Hindi. Pokok manggis telah ditanam sejak zaman prasejarah.

Buah manggis sering dijuluki sebagai "Ratu Buah", berpasangan dengan durian yang dikenal sebagai "Raja Segala Buah". Namun, buah manggis mudah rosak dan membesar dengan kadar yang relatif perlahan, sehingga hanya boleh dipasarkan dalam jangka waktu singkat, antara enam hingga sepuluh minggu.

Selain memiliki berbagai khasiat, Buah ungu ini dinobatkan sebagai lambang kejujuran. Maksud dari lambang kejujuran adalah buah manggis selalu memberikan kebenaran, kesamaan antara apa yang ada dalam penampilan (perkataan) dengan isi (kenyataan).

Bila Anda ingin membuktikannya, hitunglah bagian ruas dari bawah manggis, maka jumlah ruas manggis yang ada akan menunjukkan jumlah isi buah manggis yang terkandung di tiap buah. Dan hasilnya pasti akan sama. Maka dari itu, manggis dianggap lambang kejujuran.





Manggis juga diabadikan menjadi sebuah permainan teka-teki. Permainan ini merupakan permainan yang pemain perlu meneka berapakah isi buah manggis yang ada di tiap buah, karena isi antara satu manggis dengan manggis lain pasti berbeza.Apabila kita bermain permainan ini, maka bila aturan mainnya memperbolehkan kita mengintip ruas di bawah manggis untuk mengetahui jumlahnya, maka itulah trik untuk selalu memenangkan permainan ini. Karena manggis selalu jujur.

Dalam hidup, perlunya kita mencontoh filosofi manggis yang mungkin terlihat sederhana, namun memiliki isi yang begitu indah. Yang selalu sama, antara perkataan dan kenyataan. 



PERBEZAAN ANTARA MANGGIS DAN MESTA

MANGGIS & MESTA - CIRI BENIH


MANGGIS
dan MESTA (Garcinia mangostana) merupakan dua jenis buah--buahan yang sama tetapi tidak serupa daripada keluarga Clusiaceae. Buah tempatan ini adalah natif daripada Asia Tenggara speprti Malaysia, Indonesia dan Thailand yang juga dikenali dengan beberapa nama lain seperti Sementah, Semetah, Mangostan, manggistan, Shan Zu (Taiwan) dan mangosuchin (Jepun). Buah manggis terkenal kerana sedap dan enak dimakan mentah. Buah manggis mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna atau sejenis getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju. Kulit manggis selalunya mempunyai kandungan bahan seperti Tanin, Resin dan Crystallizable Mangostine (C20H22O5) iaitu bahan yang membentuk sisik kuning keemasan. ia merupakan bahan tanpa rasa dan akan cair pada suhu 190° C. dan merupakan bahan mudah larut dalam alkohol atau ether/ ester serta tidak larut dalam air. Sulingan asas lead acetate boleh dihasilkan dari larutan alkoholnya. Pelarutannya dalam alkali akan mengurangkan larutan emas dan perak. Buah manggis mengandungi asid malik menjadikan isinya berasid. Kandungan getah yang terhasil dari pokoknya didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam alkohol atau ether. Kulit buah manggis agak keras dan dengan garispusat 4-6 cm. Buah manggis terdiri daripada isi warna putih yang berukur garis pusat 3-5 cm. Bergantung kepada saiz buah dan tahap kemasakan lazimnya ia mungkin berbiji. Rasa manggis saya fikir boleh dibandingkan dengan strawberi putik dengan rasa-rasa manis limau. Kulit manggis menghasilkan warna merah dan amat sukar ditanggalkan. Manggis dibuka dengan cara kita mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka dan mengambil isinya. Artikel kali ini bagaimana pun saya akan menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pencirian benih Manggis dan Mesta berdasarkan kepada maklumat daripada Jabatan Pertanian.



1. CIRI BUAH 


1.1 BUAH MESTA (GA2)
  • Bentuk, warna dan isi seperti buah manggis
  • Berasal dari Pahang (Terutama Daerah Temerloh)
  • Pokoknya lebih kecil dan rendah
  • Buah mesta berbentuk 'ovate' - Lihat foto diatas
  • Isi yang manis dan kurang berjus 
  • Kurang getah berbanding manggis
  • Kurang biji atau tiada biji
  • Susunan ulas yang hampir sekata (biasanya 6 ulas)
  • Tekstur isi halus dan agak kering (kurang berjus)

1.2 BUAH MANGGIS TEMPATAN (Tiada Kod)

  • Nama lain adalah 'Manggis Kampung'
  • Pokok lebih tinggi dan besar berbanding mesta
  • Buah berbentuk bulat atau bulat leper
  • Benyak getah dan ini sebabkan risiko Gamosis *(Sila klik disini)
  • Isi manis dan berjus
  • Bentuk buah adalah Bulat
  • Buahnya adalah bergetah
  • Terdapat isi 5-6 ulas dan mempunyai biji
  • Susunan ulas tidak sekata (1-2 ulas saiz besar)
  • Tekstur halus dan berjus


2.  CIRI DAUN

2.1  MESTA (GA2)
  • Bentuk daun adalah Eliptik
  • Bentuk sudut pangkal daun 'Obtuse'
  • Bentuk apex daun adalah 'Aakuminat'
  • Daun melengkung (strongly concave)
  • Urat daun lateral jelas ia timbul
  • Jarak antara urat daun lateral rapat
  • Saiz lebih kecil dari daun manggis
2.2  MANGGIS TEMPATAN
  • Bentuk daun adalah 'Eliptik'
  • Sudut pangkal daun (induk) - bentuk rounded
  • Bentuk apex daun adalah 'Akuminat' 
  • Daun lebih besar berbanding mesta
  • Permukaan atas daun ada 'blistering' iaitu cembung antara urat daun lateral
  • Kehadiran antosianin pada petiol
  • Daun sama berkilat seperti mesta




KHASIAT BUAH MANGGIS

1. Anti-kanser

Kandungan xanthones di dalam buah ini bertindak sebagai anti-kanser, anti-radang dan anti-bakteria. Menurut kajian, xanthones menghalang perkembangan sel di dalam kanser usus (kolon). Jika digunakan bersama-sama dengan rawatan kanser yang lain, ia akan memberikan kesan yang berganda.

2. Anti-radang

Buah yang telah lama menjadi amalan penduduk Asia Tenggara ini terbukti mempunyai sifat anti-radang. Ia menghalang pelepasan histamin dan prostaglandin, iaitu bahan kimia utama dalam proses radang. Sifat ini membantu mengurangkan kesakitan dan lebam serta melawan penyakit radang kronik seperti radang usus dan artritis.

3. Baik untuk kulit

Ada kajian yang menunjukkan bahawa kandungan yang ada di dalam manggis boleh mencegah kanser kulit. Kaya dengan sifat anti-radang, anti-bakteria, anti-kulat, anti-alahan dan anti-oksidan, ia juga membantu mengurangkan beberapa keadaan kesihatan kulit seperti penuaan, ekzema, alergik dan jangkitan bakteria. Kandungan vitamin C pula membuatkan kulit cantik dan bebas jerawat.

4. Merangsang penyembuhan luka

Minuman manggis boleh membuatkan luka anda lebih cepat sembuh. Kulit dan daunnya boleh dijadikan herba untuk diletakkan ke atas luka agar lebih cepat baik. Minumannya juga boleh dicampurkan dengan daun dan kulit.

5. Anti-oksidan

Semua orang tahu bahawa anti-oksidan adalah penting. Sifat ini merangsang sistem ketahan badan, melambatkan proses penuaan dan membantu melawan banyak penyakit.

6. Mengawal diabetes

Buah ini adalah antara makanan yang efektif dalam mengawal kadar gula di dalam darah. Tapi jangan pula anda meninggalkan ubat-ubatan yang sedang diambil sebelum berbincang dengan doktor anda.

7. Mengurangkan berat badan

Memasukkan manggis ke dalam diet anda mungkin satu langkah yang baik. Pelbagai nutrisi yang terkandung di dalamnya, termasuk rendah kalori dan tinggi serat, membantu mengawal berat badan, tapi sudah tentu dalam sukatan yang sederhana. Jika terlebih makan, jangan salahkan buah pula!

8. Melindungi jantung

Jangan terkejut jika buah ini sebenarnya mampu mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Kajian menemui manfaat ini melalui fungsi anti-oksidan dan pengawalan kadar lemak di dalam darah.

9. Merangsang sel darah merah

Anemia mungkin boleh dielakkan jika anda mengambil buah ini secara berkala. Selain itu, ia juga diketahui dapat meningkatkan peredaran darah di dalam badan.


PRODUK HASIL BUAH MANGGIS

1.Sabun Manggis


2.Kopi Manggis


3.Pelembab Muka


4.Jus Manggis



5.Jus Kesihatan

6.Pencuci Muka




MAKANAN DAN MINUMAN DARIPADA BUAH MANGGIS


1. Asinan Nanas dan Manggis 

5 Olahan Manggis Jadi Hidangan Segar, Disukai Berbagai Usia

Dalam keadaan panas, menikmati jeruk adalah hidangan ruji yang boleh menyejukkan tekak anda. Ini bukan kerana terdapat pakej lengkap dalam penyediaan ini, bermula dari rasa masam, manis dan pedas.

Terdapat pelbagai jenis bahan yang digunakan untuk membuat jeruk. Sebahagian daripada mereka sering menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Tetapi kali ini, jadikan sahaja buah nenas dan manggis sebagai bintang utama.


2. Jus Manggis dan Kurma 

5 Olahan Manggis Jadi Hidangan Segar, Disukai Berbagai Usia

Bukan sekadar makanan, manggis juga boleh diproses dengan lebih kreatif dengan menggunakan bahan ini sebagai sokongan pemprosesan jus. Kesegaran minuman akan bertambah apabila dicampur dengan bahan yang betul.

Gubahan yang dimaksudkan tidak lain tidak bukan kurma. Gabungan kedua-duanya mampu mencipta pengalaman menarik apabila menikmati jus manggis ini, cuma masukkan ais dan air, kemudian sebatikan keseluruhan proses menjadi minuman yang lazat.

3. Aiskrim Manggis 

5 Olahan Manggis Jadi Hidangan Segar, Disukai Berbagai Usia

Manggis adalah bahan yang tidak kurang enaknya dimakan sebagai aiskrim. Jadi, anda masih boleh menikmati makanan sejuk dengan bahan-bahan yang anda ada di rumah, tetapi rasanya tidak kurang hebat dan pastinya menyegarkan.

Jika anda berminat untuk membuat aiskrim, bahan-bahan yang diperlukan dalam proses membuat hidangan ini tidak jauh dari daging manggis, air, gula dan jus lemon. Masukkan semua bahan ke dalam pembuat aiskrim, dan bekukan sebentar sebelum rasa.


4. Muffin rasa Manggis 

5 Olahan Manggis Jadi Hidangan Segar, Disukai Berbagai Usia

Menikmati muffin sebagai makan tengah hari atau sarapan pagi adalah cara terbaik untuk memuaskan rasa lapar untuk beberapa waktu. Hidangan kecil ini boleh digabungkan menggunakan pelbagai bahan yang menarik, supaya rasanya lebih enak.

Satu ciptaan yang boleh anda jadikan inspirasi ialah dengan memasukkan daging manggis ke dalam adunan. Untuk sensasi yang lebih enak, jangan lupa masukkan gula aren, buah pelaga dan kayu manis untuk memberikan aroma rempah yang menggugah.

5. Milkshake Manggis

5 Olahan Manggis Jadi Hidangan Segar, Disukai Berbagai Usia

Masih bercerita tentang minuman, kali ini ciptaan manggis akan dimaksimumkan dalam bentuk milkshake alias milkshake. Kesegaran dalam hidangan memang sesuai untuk dihidangkan semasa sarapan pagi atau siang hari.

Selain itu, bahan-bahan dalam milkshake sangat mudah didapati. Bermula dari susu segar, isi manggis, dan boleh juga ditambah dengan kacang, kismis, atau serbuk rempah untuk hasil yang lebih sedap.


KEGUNAAN BUAH MANGGIS

Dalam perubatan tradisional

Serbuk kulit manggis kering diambil untuk merawat cirit darah, malah air seduhan kulit buah segar ini dapat diminum untuk tujuan sama serta merawat cirit-birit berat.

Air seduhan daun pokoknya diminum oleh masyarakat di Filipina untuk melegakan masalah buang air kecil dan menyejukkan badan yang demam. Masyarakat Melayu mencampurkan air ini dengan lumatan pisang mentah dan sedikit benzoin untuk merawat luka khatan.

Dalam penghasilan fabrik

Kulit manggis dijadikan bahan pewarna utama dalam pembuatan kain batik yang mengeluarkan warna ungu, merah atau keperangan.


Sumber Rujukan

https://ms.wikipedia.org/wiki/Manggis

https://hellodoktor.com/pemakanan/fakta-nutrisi/9-sebab-untuk-anda-makan-manggis/

https://www.kaskus.co.id/thread/511efa4d0a75b48e1600000c/filosofi-buah-manggissebagai-lambang-kejujuran

https://animhosnan.blogspot.com/2014/08/manggis-mesta-ciri-benih.html

https://www.idntimes.com/food/dining-guide/intan-5/olahan-manggis-c1c2?page=all

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PENGENALAN